על זוגיות בתקופת משבר הקורונה
ומה אפשר לעשות כדי להתמודד עם המשבר ולצאת ממנו באווירה נעימה ואופטימית.
ראיון עם תמיר פלג, מנכ"ל ומייסד מכללת יוזמות
לפני שנה, הליכה עם מסכות במרחב הציבורי, ישיבה מול מסך במקום הליכה לבית ספר ומרחק שני מטרים מאחד לשני היו נשמעים לנו כמו אירועים מוזרים ממחוזות רחוקים אבל הקורונה שפרצה אל חיינו בסערה, טלטלה את היסודות המוכרים, היציבות והשגרה ואילצה את כולנו להתמודד עם מצבים שלא דמיינו שנעמוד בהם.
"אחד השינויים הבולטים שהקורונה חוללה הוא המעבר של כל עולמות החיים שלנו אל מקום אחד- הבית. בני המשפחה לומדים, עובדים (במקרה שלא הוצאו לחל"ת או חלילה פוטרו), אוכלים, ונהנים באותו המקום שלא ממש ייעדו אותו להיות כזה. הבית הפך להיות מרכז עולמנו אבל גם לסיר לחץ שהמים בו מתחילים להתחמם." מסביר תמיר פלג, מייסד מכללת יוזמות אשר מתמחה בהכשרות בתחום ההתפתחות האישית והמקצועית: אימון אישי, NLP, הורות ומשפחה.
האינטימיות בין בני הזוג הוסטה ברגל גסה הצידה ובני זוג עסוקים בעיקר במלחמת הישרדות בטיפול בילדים, בניסיון לפרנס ובעיקר לייצר מעין רשת ביטחון שתבטיח לכולם מעט יציבות בתוך הכאוס העולמי ששורר בחוץ. "בני הזוג לא יכולים לעצור, לקחת פסק זמן, לנפוש או להשאיר את הילדים אצל סבא וסבתא, הם מתקשים לקיים שיחות אישיות ואפילו יחסי מין ונדמה כי המים בסיר הלחץ מתקרבים לנקודת רתיחה.
ממחקר שערכה מכללת יוזמות בקרב 200 זוגות , עולה תמונה מדאיגה. כ-65% מהזוגות העידו כי ישנה עליה במתח וברגשות שליליים בין בני הזוג, דבר שמוביל לעליה חדה במספר הזוגות המתגרשים בשנה האחרונה. גרוע מכך, נרשמה עלייה של 760% בהשוואה לתקופה הקודמת במקרי האלימות בקרב משפחות, ושלא תהיה לכם טעות, לא מדובר אך ורק על אלימות של גברים נגד נשותיהם, מדובר במקרים משני המינים אשר על רקע המצב הקשה שהגענו אליו, יחד עם אי היכולת לצפות מטר קדימה ולהתפרנס, מייצרים פחד קיומי שמביא לדיכאון, לערעור האיזון המשפחתי ולמחלוקות רבות.
תמיר מסביר כי ״האינטימיות בין בני הזוג הוא מפלטם האחרון של בני הזוג בשגרת החיים המודרנית והעמוסה, עם כל המתחים והמאפיינים הנלווים לתקופה, חוסר באינטימיות יוצר ברוב המקרים ריחוק גדול בין בני הזוג וחוסר יכולת לשתף את חווייתם, רגשותיהם ודעותיהם. כאשר אין אינטימיות, אין שיתוף וכך ניתן לחזות מראש הדרדרות במצב הזוגי.״
אבל ההידרדרות הזו אינה גזרה משמיים וישנם מספר פתרונות למצב המורכב, הראשון הוא תיאום ציפיות בין בני הזוג לקראת התקופה עמוסת הרגשות. שיח שוטף על רצונות וצרכים, מה חסר לכל אחד ובמה בן הזוג יכול לסייע, יביא את בני הזוג לפתוח נושאים לא מדוברים בשגרה ומציאת פתרונות מותאמים להם. שנית, לייצר זמן הטענה אישי– יש חשיבות להטענה אישית לכל אחד מבני הזוג וכל מה שהוא צריך כמו ספורט, מוסיקה, ספר, זמן שקט, שיחת חברות וכדומה. זמן הטענה אישי יוצר פרטיות וגם געגוע ורצון ליחד. כמו כן, יש לייצר גם זמן הטענה זוגי, זמנים קבועים של בילוי יחד – זה יכול להיות כמעט כל פעולה שניתן לעשות ביחד וששני בני הזוג אוהבים כמו צפייה משותפת בטלוויזיה, שיחת ערב על כוס יין, קפה של בוקר מוקדם, הליכה/ספורט יחד. על אף חוסר המסגרות החיצוניות של הילדים, יש לייצר בבית שגרת זמנים קבועה וברורה לילדים, הכוללת את זמן הלמידה, שעות השינה וזמן האוכל. כל זאת כדי ליצור שעות שקט וזמן פנוי מוגדר ויומיומי לזוגיות ואינטימיות של בני הזוג.
אחד הטיפים החשובים ביותר להחזרת התשוקה בין בני הזוג הוא שיטת ״המחוות הקטנות״ אשר מטרתה היא להכניס קצת רוח נעורים ורומנטיקה אל תוך חיי היומיום. זה יכול להיות הכל – מהגשת קפה עד המיטה בבוקר, משימות בית קטנות ומפנקות במקום בן/בת הזוג. תחושת תשומת הלב, המחשבה והפרגון שיחווה בן/בת הזוג תביא לתשוקה ומערכת יחסית בריאה ונעימה יותר.
והכי חשוב, תהיו קשובים וסבלניים, התקופה הקרובה מלווה בתחושות בעצימות גבוה מהרגיל, על כן המאמץ של כל אחד מבני הזוג לאווירה נעימה ומכילה חשובה מאי פעם.
תמיר פלג- מייסד מכללת יוזמות המפעילה רשת מרכזי הדרכה להכשרות בתחום הבאים:
הכשרת מאמנים, הכשרת מטפלים NLP, הכשרת מדריכי הורים ועוד.