מתברר שצעידה שקטה ביער לא רק מחברת אותנו לטבע עמוק יותר הנמצא בתוכנו.
התמסרות לטבע ולסביבה הטבעית – יכולים להיות מאוד משמעותיים לשיפור מצב הרוח, להפגת מתח ודיכאון, ולסייע למערכת החיסונית להתגונן מפני מחלות.
במהלך שנות השמונים חוקרים ומדענים יפנים החלו לגלות את יתרונות השהייה בטבע, והחלו להצטבר הוכחות מדעיות על ההבנה האינטואיטיבית שלנו שהטבע מרפא.
יפן מתקדמת מבחינה טכנולוגית, הקימה יערות מרפא רבים – שמורות טבע ייעודיות בהן אנשים יכולים ללכת לחוות את כוחות הריפוי של היער.
“forest bathing” ,“forest therapy” ,"Shinrin-yoku" – טבילה ביער, אמבטיית יער, או רחצת יער.
לאפשר לטבע לנקות את הנפש והרוח ממחשבות ורגשות שליליים.
רחצה ביער או מדיטציה בסביבת היער, תוך שימוש בגורמים הסביבתיים של היער כדי לקדם את הבריאות הגופנית והנפשית של האדם, לעורר מחדש את החושים ולהוסיף כוח ליכולת הריפוי שלנו.
רחצה ביער היא תרגול של טבילה עצמית בטבע בצורה מודעת, להירגע בהשפעת ההורמונים שמשתחררים בגוף.
עצי המחט וצמחים אחרים מדיפים שמנים אתריים שיכולים לחזק את המערכת.
אמבט יער ידוע כמגביר את החסינות, מפחית ימי מחלה ומאפשר להשפעה החיובית של הטבע על הנפש והגוף, משפר את בריאות הלב והריאות, ומגביר את המיקוד, הריכוז והזיכרון.
בעשור האחרון ניתן לראות יותר ויותר מחקרים על ההשפעות הבריאותיות של חשיפה לסביבת היער על גוף האדם.
נמצא כי לאנשים המתגוררים קרוב יותר לשטח ירוק יש שיעורי תמותה נמוכים יותר ופחות מחלות לב.
מחקרים הראו גם קשר בין שימוש קבוע בסביבות טבעיות לבין סיכון נמוך יותר לבריאות נפשית לקויה.
מחקרים על מודל הרחצה ביער, באנשים תת-בריאים וחולים שנכנסים ליער לפעילויות המייצרות אפקט מרפא באמצעות גורמים סביבתיים ביער.
במטרה לווסת את לחץ הדם, להפחית את רמת הגלוקוז בדם, לווסת את הפעילות האנדוקרינית, להקל על דכאון הפרעות נפשיות, להפחית סטרס, להגביר את החסינות ולטפל במחלות בדרכי הנשימה.
גישות מיינדפולנס ביערות, יערות ומרחבים טבעיים – מבקשות למקד את דעתו ותשומת הלב של הפרט בנשימה ובדפוסי מחשבה כאמצעי לניהול רגשות, רגשות, דפוסי התנהגות רגילים ובלתי מווסתים, להגביר את ה"מודעות" לעצמי ולסביבה, "לשים לב" למחשבות ולתנאים הנוכחיים, ולהשפעתם על הגוף.
ביפן, "רחצת יער" (Shinrin-yoku) בשנת 1982, זוהתה על ידי משרד החקלאות, היערות והדייג היפני, כסוג של בילוי הכולל הליכה ושאיפת החומרים הריחניים שמשחררים עצים.
פעולת "רחצת היער" נתפסה כתרופה טבעית המביאה לשיפור בבריאות הגופנית והנפשית וזכתה לתשומת לב ברחבי העולם.
במחקר לגבי ההשפעות הפיזיולוגיות והפסיכולוגיות של "רחצת יער" על 155 אנשים בגיל העבודה עם ובלי נטיות דיכאון שהשתתפו במפגשים ארוכים של רחצה ביער, בבסיס טיפולי יער שנמצא במחוז הירושימה.
כל המשתתפים הראו ירידה משמעותית בלחץ הדם ובפרופיל מצב הרוח (POMS).
מחקר אחר, שפורסם כבר ב 2015 הראה כי ההליכה וההרפיה בסביבת יער, מפחיתות סטרס לא רק במבוגרים בריאים.
ההשפעות הפיזיולוגיות והפסיכולוגיות של טיפול ביער (פעילות הרפיה וניהול מתחים ביער), גרם לירידה משמעותית בלחץ דם סיסטולי ודיאסטולי (BP), אדרנלין בשתן וקורטיזול בסרום, יחד עם הרגשה משמעותית יותר "רגועה" ו"טבעית", וציוני פרופיל של מצבי רוח (POMS) "מתח-חרדה", "בלבול" ו"כעס-עוינות" נמוכים משמעותית.
במחקר שנערך באנגליה והתבסס על 19,800 שאלונים ששימשו במסגרת שאלון סטטיסטי ארצי, נמצא כי ככל שאדם מבלה זמן רב יותר בטבע כך יש עליה במדד הבריאות הנפשית ומדד הבריאות הגופנית, כאשר התרומה הגבוהה ביותר היא עבור מי שמבלים סדר גודל של שעתיים בשבוע בטבע.
לאחרונה אף מדובר על מרשמים רפואיים של "מנת טבע" או "תרופת טבע" כדרך לקידום בריאות נפשית וגופנית.
מאז ההנחיות לטיפול בדיכאון בבריטניה מתייחסות לחשיפה לטבע ולסביבת יער כמקדמת חוסן ומשפרת את הבריאות הנפשית עבור אלו עם תסמיני דיכאון תת-סף.
בדרום קוריאה, סוכנות היערות השיקה את פרויקט יער בריאות האדם בשנת 2007, גם בסין, ובמדינות שונות באירופה, כמו "טיפול קנייפ" בגרמניה, "צעדים ירוקים" בשוודיה, "מסלול הכוח בספא Ikaalinen" בפינלנד, ו"גן תרפיה של נאקאדיה" בדנמרק.
במקומות שונים בעולם מקודמות על ידי ארגוני בריאות הציבור תוכניות המבוססות על הבנייה של קשר ישיר של הציבור עם הטבע, כמו תכנית ההליכה – Mood Walks לשיפור מצב הרוח בקנדה, טבע מקודש Nature Sacred program בארה"ב, Dose of nature באנגליה ועוד…
גם כאן, בישראל יישמו תכנית של תרפיה ביער כדי לעזור לילדים בצפון שחוו טראומות במלחמת לבנון השנייה.
גישת הטבע תרפיה של ד"ר ברגר מתייחסת לשימוש במשאבי הטבע שיכולים לתמוך בבריאות הנפשית והפיזית שלנו.
עוזרת לנו להתחבר לכוחות של עצמנו, אל הטבע העמוק יותר שבתוכנו, ומקדמת תהליכי החלמה וריפוי.
התייחסות אחרת ל"טיפול בטבע" מתייחסת לגננות טיפולית, כאשר הסביבה הטבעית מקלה על מחלות הנגרמות בעיקר ממתח נפשי, באמצעות תקשורת עם אנשים, יצירה ופעילויות גינון.
תיאום יד-מוח, תוך שימת דגש על מגע עם דברים טבעיים והשגת סיפוק דרך העבודה.
שימוש בצמחים ובפעילויות הקשורות לגינון לשיפור ברווחתו הפיזית והנפשית של האדם ומתן מענה להיבטים חברתיים, נפשיים, פיזיים, רגשיים והתנהגותיים.
גננות טיפולית (Horticultural therapy) שימשה זמן רב בשיקום אנשים עם מחלות נפש, מחקרים בנושא מדגימים שיפור ברווחה הנפשית, המעורבות ותחושת המשמעות וההישג של המשתתפים.
הפחתת מתח וחרדה, קידום רווחה נפשית, הגברת המעורבות וההישגים בפעילויות משמעותיות ושיפור הרווחה וה well being.
בגננות טיפולית נתייחס לתהליך הצמיחה, לצורך העברת צמח מעציץ קטן לגדול, בלי לקרוע לצמח את השורשים, תשומת לב למה הצמח זקוק כדי להיקלט באדמה כמו שצריך, לחוות עם הצמח (ואיתנו) תהליך של הסתגלות לשינוי, התמקדות בצד החיובי, בהתחלות חדשות ובציפייה לעתיד, יחד עם חיזוק שרירים ושליטה, תשומת לב שהצמח פורח באדנית הודות לדאגה שלנו, וגם אנחנו צריכים לדאוג לנו בתוך החיים עצמם.
בשנים האחרונות נערכו מחקרים בהם התגלו יותר מעשרים מנגנונים אפשריים המשפרים את הבריאות אחרי שהייה בטבע.
החל מריפוי פסיבי מסורתי דרך חיים בסביבה טבעית ועד לשימוש אקטיבי בטבע על ידי חזרה מהעיר ליער לריפוי והרפיה, במטרה לשפר את הבריאות הגופנית והנפשית ולמנוע מחלות.
לסביבת היער נמצאו השפעות מועילות על הרפיה גופנית וחוזק מערכת החיסון.
המגע עם הטבע נקשר לבריאות בשפע של מחקרים.
זמן השהייה בסביבת עצים, גנים, פארקים ואדמות מיוערות וחקלאיות קשור באופן עקבי לתוצאות בריאותיות אובייקטיביות ארוכות טווח.
ככל שסביבתו של אדם פחות ירוקה, כך גדל הסיכון לתחלואה ולתמותה.
מגוון התוצאות הבריאותיות הספציפיות הקשורות לטבע מדהים, כולל הפרעת דיכאון וחרדה, סוכרת, הפרעות קשב וריכוז, מחלות זיהומיות שונות, מחלות בדרכי הנשימה ואחרות.
גם גננות שכונתית נקשרה באופן עקבי לתוחלת החיים ולתמותה מכל הסיבות. רחצה ביער מקלה על הגעה למצב נפשי שליו. על ידי שימת לב לחושים שלנו , תנועה בתשומת לב, ובעצם – קבלת כל היתרונות של מדיטציה בשילוב עם המתנות של הטבע. התבוננות בנופי טבע מגבירה את השליטה האוטונומית בקצב הלב ולחץ הדם, וצלילי הטבע עוזרים להתאושש מלחץ. השמנים האתריים של העצים משפיעים על תפקוד המערכת החיסונית. גורמים לירידה בהורמונים סטרס, ועלייה בפעילות ובמספר תאי מערכת החיסון, ועוד.
סקירות ומחקרים עוסקים במספר מנגנונים שבאמצעותם מגע עם הטבע עשוי לקדם בריאות: איכות אוויר, פעילות גופנית, מתח ושילוב חברתי יחד עם השפעת חומרים פעילים כמו Phytoncides, יונים שליליים, המגוון הביולוגי הסביבתי, מיקובקטריות, הצלילים והמראות הטבעיים, ועוד… כל אלה יכולים להשפיע על ירידה ברמת הציטוקינים הדלקתיים, שיפור פעילות תאי מערכת החיסון, עליית רמת תאי ההורג הטבעיים (NK) בדם, ועוד.
כמה טיפים מבוססי מחקרים:
מחקרים העוסקים בתרומת הטבע לרווחה הנפשית כוללים בתוכם מגוון דרכים לקשר עם הטבע: לא רק לטבע ה"פראי" אלא גם לטבע ה"יומיומי".
- לכולנו כדאי להשקיע בבתי גידול אנושיים בריאים, מרחבים ירוקים עירוניים כגון פארקים, גני שעשועים וסביבות מגורים ירוקות יכולים לקדם בריאות פיזית ונפשית ולהפחית תמותה ותחלואה בקרב תושבים עירוניים. אחד היתרונות העיקריים שיש לטבע עירוני לעומת טבע מחוץ לעיר הוא הזמינות שלו לשם קיום קשר יומיומי, ופעילות בטבע.
- פעילות, טיול ביערות, ישיבה ליד אגם או הליכה בפארקים בקרבת מקום, עם התבוננות שקטה בצמחים, עצים, אדמה ומים זורמים, בנופים והמרחבים הירוקים שבהם אנו חיים, יכולה לעורר תחושות של רגיעה עמוקה, יראה וחיוניות.
שהייה בטבע תורמת להעלאת רגשות חיוביים כגון רוגע ושמחה, ולירידה ברגשות שליליים כגון כעס ואשמה.
אפשר לשקול לנסות רחצה ביער ותרגילים מבוססי חושים בכל פארק עירוני קרוב אליך. - הקמת גינות קהילתיות ופעילויות שיקום טבע עירוני יכולות גם כן להשפיע השפעה חיובית המקדמת חוסן אישי וקהילתי, ויכולת התמודדות טובה יותר בעת התמודדות עם מצבי חירום.
- בתקופת הקורונה מחקרים הראו את חשיבות האינטראקציה בטבע לרווחה נפשית וחברתית עבור האוכלוסייה ואת הפוטנציאל של הטבע הדיגיטלי כאסטרטגיה משלימה להפחתת רמות החרדה בזמן הסגר ותחושת חסר של סביבה וטבע, מגע עם הטבע גם דרך התבוננות בחלון, צפייה בתמונות טבע וצפייה בסרטוני טבע.
לכן, כשאין ברירה – ניתן לבצע פעילויות טיפול בטבע המבוסס על חושים גם בתחומי הבית, בעזרת אלמנטים של טבע בתוך הבית.
צפייה בטבע דרך החלון, בתמונות או סרטים ועוד.
במידה וההתייחסות היא לטבע וירטואלי, רצוי לנסות להכנס לאווירה הדומה למיינדפולנס: לנשום, להתבונן, להקשיב לסביבות היער הוירטואלי.
טיפים, עצות ותובנות מומחים שיכולות לעזור לכם ליהנות מיתרונות הטבע:
- תנשמו – אחד מהסודות של השלווה שבטבע היא השקט, ההזדמנות לברוח לעולם קטן משל עצמנו, לנשימה.
התבוננות והתמקדות על הנשימה הם חלק חשוב מהחוויה.
זמן שממוקד בטבע יכול לסייע ולהקל על מתחים ולהרגיע את המערכת העצבית. - תסתכלו – גם בזמן טיול בטבע, וגם בעת צפייה בטבע דרך החלון, או בתמונות טבע ובסרטוני טבע, תיהנו מהחוויה בכל החושים, תסתכלו על הפרטים הקטנים ותעריכו את יופיו של הטבע.
- תריחו – זמן טבע מאפשר לנצל את יתרונות הצמחים והשמנים הארומטיים להשגת רוגע ושיפור המצב הרוח.
שאפו את הניחוחות של העשבים, האדמה הרעננה וריח הגשם או הפריחה. - תקשיבו – שמיעת צלילי הטבע: הקשיבו לצלילי הטבע יכול להיות מרגיע ומרענן למצב הרוח.
נסו להאזין לצלילי היער, הגלים או הציפורים בסביבה טבעית. - תרגישו – תזמנו זמן קבוע לצאת לטיולים ולהליכות בטבע, תרגישו את הקרבה לטבע, תתחילו בפעילויות פשוטות המתמקדות בחפצים בטבע, הכווינו את תשומת הלב כדי להגדיל את המודעות.
שימו לב לזרע באדמה, לתהליכים, לירוק ולמראה הטבעי. - תעשו מדיטציה במקום מרגיע – בלי צלצולי טלפונים, תנשמו עמוק ותהיו נוכחים ברגע, תקשיבו לגוף שלכם.
נסו ללכת הליכה מדיטטיבית, או לתרגל ישיבה מדיטטיבית בטבע שמתמקדת בהתמסרות לטבע, כשאתם מתחברים לעץ או ים ומתמקדים בתחושת החיבור לחומר החי ולסביבה הטבעית. - תצעדו – נסו ללכת לאט ובשתיקה, השתמשו בחושים כדי למצוא דברים בטבע שמביאים לכם שלווה ואושר.
באמצעות פעילויות חיבור לטבע ותרגילי חושים, ניתן לשנות את מצב הרוח ואת רמות האנרגיה. - תנועו – פעילות גופנית בטבע כמו הליכה, ריצה או רכיבה על אופניים מסייעת לשחרר אנדורפינים וסרוטונין במוח, שמשפיעים חיובית על הרוח הכללית והמצב הרוח.
- תשנו הרגלים ישנים – כשיוצאים מהשגרה הרגילה, אפשר להחליף הרגלים לא בריאים בהתנהגות מודעת וחדשה.
גננות והתעסקות בטבע, גידול צמחים בגינה וטיפול לפחות בסוג אחד של צמח. - תיצרו – התנסו ביצירה בטבע כמו ציור, צילום או אומנות בטבע כמקור להשראה ויצירתיות, כדי לשפר את מצב הרוח והרוגע הפנימי או שתייצרו חוויה טבעית.
זה יכול להיות גינה, עציץ במרפסת או מקום למנוחה בסביבה טבעית. - תקבלו פרספקטיבה חדשה – תחוו מקום חדש ואת עצמכם מנקודת מבט אחרת.
הזדמנות לצמוח וללמוד, להתחבר לתחושה שאנחנו חלק ממשהו גדול.
תתחילו לשאול את השאלות הנכונות במקום פשוט לחפש תשובות, היער מספק את האור לעורר תובנות ולמידה חדשות שיכולות לתת לנו הבנה עמוקה יותר של החיים.
מחקרים רבים מוכיחים יתרונות בריאותיים של החשיפה לטבע היפה והרגוע.
חלק גדול מההתנהגות שלנו מעוצב על ידי הסביבה שלנו, הוא מושפע מהמרחבים שבהם מתרחשות האינטראקציות החברתיות שלנו וגם מקצב החיים המהיר.
אז בואו ניצור איים פרטיים של טבע, שלווה ורוגע, של הפסקה קטנה מהחיים, זמן לכבות מחשבות לא רצויות, למצוא שלווה ואושר ברגע הנוכחי, בטבע וליהנות מחיים בריאים, מספקים ומאושרים יותר.